Stolna cerkev Svetega Nikolaja v Ljubljani

Obred odprtja svetoletnih vrat


Sveta vrata v ljubljansko stolnico Ministranti, duhovniki in škof gredo v procesiji pred sveta vrata (katerih podboji so lahko okrašeni).


Zbor: S skupno pesmijo prosimo (ali Veni Creator Spiritus)

Nadškof: V imenu Očeta …

Vsi: Amen.

Nadškof: Milost našega Gospoda Jezusa Kristusa,
ljubezen Boga Očeta in občestvo Svetega Duha z vami vsemi.

Vsi: In s tvojim duhom.

Nadškof: Dragi bratje in sestre! Ob koncu drugega vatikanskega cerkvenega zbora, »ko se je sesulo obzidje, ki je predolgo zapiralo Cerkev v nekakšno privilegirano utrdbo, in je nastopil čas, da se evangelij oznani na nov način«, je papež Frančišek razglasil sveto leto Božjega usmiljenja in dejal: »Zdaj ima Kristusova nevesta zdravilo usmiljenja raje, kot da bi uporabljala orožje strogosti.«
S tem je želel poudariti, da je Cerkev ljubeča, naklonjena in potrpežljiva mati vseh, ki jo nagiba usmiljenje in dobrota. Prav to držo naj bi sleherni izmed nas prevzel in jo gojil v odnosu do vseh, pa ne le v času svetega leta, ampak v vsem svojem življenju.
Kot zunanje znamenje tega svetega leta usmiljenja, bomo danes odprli sveta vrata usmiljenja, ki naj nam bodo klic k spreobrnjenju in širjenju Božjega usmiljenja med nami. Ker pa nam je Jezus iz Nazareta s svojo besedo, dejanji in z vso svojo osebo na najodličnejši način razodel Božje usmiljenje, prisluhnimo najprej Njegovi besedi.

Evangelij: Jezus je pastir in vrata k ovcam (Jn 10,1 10)
Iz svetega evangelija po Janezu.
Tisti čas je rekel Jezus: »Resnično, resnično, povem vam: Kdor ne vstopi v ovčjo stajo skozi vrata, ampak se splazi vanjo drugod, je tat in ropar.  Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovac. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi iz staje. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.«
Jezus jim je povedal to priliko, pa niso razumeli, kaj jim je govóril. Jezus je znova spregovóril: »Resnično, resnično, povem vam: Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Kdor vstopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in hodil bo ven in bo našel pašo… Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in da bi ga imeli v obilju.«
    Kristusov evangelij.
Nadškof: (morda nekaj besed o pomenu svetih vrat? Glej: Bula ob napovedi izrednega jubileja Usmiljenja)
-    sveta vrata so znamenje Kristusa, ki je rekel: Jaz sem vrata« (Jn 10,7)
-    vstopiti skozi sveta vrata pomeni izpovedati, da je Kristus Gospod, hkrati pa pomeni našo pripravljenost poživiti našo vero Vanj;
-    vstopiti skozi ta vrata pomeni vstopiti v skrivnost spreobrnjenja in Božjega usmiljenja do nas;
-    in končno pomeni našo pripravljenost deliti vse dobro z brati in sestrami, da ne bo nihče 'izključen', noben 'Lazar' pred vrati, zunaj dvorane gostije, itd.

Nadškof gre k svetim vratom, jih počasi odpre in med tem (ali pred tem) moli:

Kristus včeraj in danes, začetek in konec, alfa in omega.
Njegovi so časi in vekovi, Njemu slava in oblast vekomaj.

Vsi. Amen.

Nadškof: Molimo. O Bog, vir vsega dobrega, navdihuj naša dejanja in jih spremljaj s svojo pomočjo, da bomo vsako delo s teboj začeli in s teboj končali. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj.
Vsi: Amen.

Kantor in ljudstvo pojejo:
Odpev: Odprite mi vrata pravičnosti, da vstopim in hvalim Gospoda.    

To so vrata Gospodova,
Pravični stopajo skoznje.
Zahvaljujem se ti, ker si me uslišal
In si postal moje odrešenje. Odpev.

Kamen, ki so ga zidarji zavrgli,
je postal vogelni kamen.
To je dan, ki ga je Gospod naredil,
radujmo se in se ga veselimo. Odpev.

Nadškof, po tem, ko je odprl vrata, na pragu le-teh poklekne, nekaj časa tiho moli, medtem ko pevci zapojejo psalm. Nato nadškof vstopi skozi sveta vrata, za njim ministranti in duhovniki ter se pod korom ustavijo. Ko pevci odpojejo psalm, organist uvede v zahvalno pesem (Hvala večnemu Bogu) in med petjem le-te slovesno pristopijo k oltarju.

Sledijo slovesne večernice ali sveta maša.


© Stolnica.com 2015 - 23